Khamis, 25 Februari 2010

(KISAH BENAR) AYAH KU SEORANG LELAKI DAYUS!!

2 ulasan

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


Seorang murid dari kelas 3 Mawar telah bertemu denganku. Semalam dia meminta untuk bertemu dengan aku karana hendak menceritakan tentang ayahnya. Liliana, merupakan seorang pelajar yang aktif dan riang sebelum ini.
Hanya kebelakangan ini sahaja dia kelihatan murung dan sedih. Kadang-kadang sesi “Bahasa Inggeris” yang aku ajarkan bagaikan tidak mengundang keminatannya. Dia sering termenung dan kelihatan sugul. Kini dia di hadapanku, harapanku, jika ada masalah yang dia hadapi akan cuba kubantu sedaya mungkin.

Cikgu, ini mengenai ayah saya. Air matanya terus berlinangan. Aku hanya mampu memegangnya dan mengurut-urut lengannya, dan menantikan dia meneruskan kalimat-kalimat dari bibirnya yang kecil itu. Dia meneruskan kata-katanya:

“Ayah saya telah berubah sejak tiga bulan yang lalu. Semuanya kerana kehadiran “dia”. Kehadiran “dia” ke rumah kami telah mengubah suasana didalam rumah . Memang pada asalnya, “dia” memang dinanti-nantikan untuk bersama kami.

Malah, ibu sayalah yang telah mencadangkan kepada ayah untuk”dia” tinggal bersama kami. Pada awalnya kami amat gembira bila “dia” ada bersama kami. Mungkin kerana “dia” masih baru dan kami masih terlalu
teruja mendapatkan “dia” di dalam rumah kami.


Keadaan telah berubah apabila ayah sudah mula rapat dengan si “dia”. Walaupun pada asalnya ibulah yang banyak bersama dengan “dia”, namun akhirnya ayah pula yang berjaya dikuasai oleh si “dia”. Semenjak itu ayah tidak memperdulikan ibu lagi. Kami juga sudah tidak ayah pedulikan juga. Hubungan ayah dengan “dia” semakin intim. Pulang sahaja dari kerja, ayah terus mendapatkan si “dia”. Kadang kala ayah sanggup untuk mengambil cuti semata-mata untuk bersama dengan si “dia”. Kami geram sungguh!

Pada bulan Jun yang lalu, krisis kami dengan ayah mencapai kemuncaknya. Ayah sudah tidak pedulikan ibu lagi. Ayah sudah tidak tidur dengan ibu lagi semata-mata untuk bersama dengan si “dia”. Ayah sudah melampau. Ayah sanggup mengorbankan waktu tidurnya dan juga waktu bersama ibu hanya untuk bersama si “dia”. Lebih menghangatkan darah kami lagi, di pagi hari
kami lihat ayah terdampar bersama si “dia”. Satu contoh yang amat tidak sihat buat kami anak-anak. Ibu tetap boleh bersabar. Banyak kali juga kami mendengar ibu menasihati ayah, tetapi ayah tetap tidak berubah. Ibu tidak mahu derhaka, hanya nasihat sahajalah yang boleh ibu berikan. Malangnya tidak nampak pun riak-riak ayah akan berubah. Bahkan kini ayah semakin teruk.

Siang, malam, pagi, petang….ayah lebih meluangkan masa untuk bersama dengan “dia”. Saya tidak mahu digelar anak derhaka, tetapi keadaan ayah semakin melampau. Akhirnya cikgu….”

Dia terus menangis teresak-esak. Aku terus memujuknya, “sabar, setiap orang ada masalah masing-masing…”. Aku terus memeluk Liliana.

“Cikgu Ros, saya tidak mahu menjadi anak derhaka, tetapi demi ayah, saya terpaksa lakukannya…”

“Apa yang kamu telah lakukan?”, tanyaku dengan nada yang lembut.

“Saya terpaksa menelefon tempat asal si “dia”. Saya telah mendail
1300-82-3838, dan meminta mereka memutuskan hubungan ayah dengan “dia”"

“Siapa dia tu?”, aku binggung…

“Astro!”

Aku: ???????

Moral: Mesti korang nak bagi aku makan piring astro kan?wakakakaka

DAPATKAN LEBIH BANYAK CERITA LAWAK JENAKA DI WWW.RAJALAWAKJENAKA.COM SEKARANG!!

Comments

2 comments to "(KISAH BENAR) AYAH KU SEORANG LELAKI DAYUS!!"

aleng berkata...
Jumaat, Februari 26, 2010 9:03:00 PG

waa tipah tertipu!! haha nice 1

Tanpa Nama berkata...
Ahad, Februari 28, 2010 9:01:00 PTG

cisss...wat saspen jer! biase dier!

Catat Ulasan

 

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

Make Your Own Gifts Here

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Brought to you by Alan log in